vrijdag, mei 21, 2004

Orlando, 20 mei 2004

Donderdag 20 mei

Ik was vanmorgen weer om 5.30 uur wakker, het wordt nog niet echt later. Toen ik net weer was weggedut schrokken we allebei van de wekker die om 6.45 afging. Toen kon ik helemaal niet meer slapen dus ben toen maar de koffers uit gaan pakken. In ons hotel hadden we een eenvoudig continental breakfast maar voor ons goed genoeg.

Vandaag zijn we begonnen met een dagje in Animal Kingdom. Het viel bij de kassa niet mee om de vouchers om te wisselen voor de FITS-passen maar na een kwartierje puzzelen voor de cassiere was het toch gelukt.

Als eerste attractie hebben we It’s tough to be a bug gedaan. Een geweldige 4-d show die nergens mee te vergelijken is. Pandadroom in de Efteling stelt dan niets meer voor.

Daarna fastpassen ( fp ) gehaald voor de Kilimanjaro-safari. Ondertussen hebben we de Pangani Forest Exploration Trail gelopen, hierbij kwamen we allerlei dieren tegen. De tijd was inmiddels verstreken dus gingen we gebruik maken van de fg. De Safari was erg leuk en veel langer als ik verwacht had. Ondank het vroege tijdstip waren sommige dieren wel erg lui en bleven rustig ver van de wagens liggen.

Fligths of Wonder was een show met allerlei soorten vogels, dit vind ik altijd erg leuk om te zien. In Port Aventura in Salou hebben we een dergelijke show ook al eens gezien maar hier hadden ze bijvoorbeeld ook een grote uil, wat een mooi beest.

FP gehaald voor de waterbaan en toen zijn we een hapje wezen eten. Nadat zo’n veertig schoolkinderen voorzien waren van hun cheese-pizza heeft ook Vincent er een genuttigd, ikzelf had een lekkere warme sandwich met ham, kip, kaas en salade.

Na een zeer natte waterrit hebben we de Maharajah Jungle Treks gelopen waarbij we o.a. tijgers hebben gezien. Toen naar de show Tarzan Rocks geweest.

Hierna hebben we Animal Kingdom achter ons gelaten en zijn we naar Blizzard Beach gegaan om lekker te relaxen, nou ja relaxen…? Eerst een stukje op de lazy-river gevaren, vervolgens met de stoeltjeslift omhoog voor een vaart naar beneden in een grote familie-band ( summit plummit en consorten waren aan ons niet besteed). Vervolgens met een kleine band opnieuw de hele berg beklommen en met band en al van de glijbaan af gegaan.

Via een stukje lazy-river zijn we naar het golfslagbad gegaan en toen vonden we het wel weer welletjes voor vandaag.

Even snel wat boodschapjes gehaald en toen voor ons avondeten naar het door iedereen aangeprezen Pondorossa. En ik moet toegeven…voor dat geld kan je in Nederland niet zo lekker ( en niet zo veel eten ).

Om 19.00 zijn we richting Magic Kingdom gegaan om het vuurwerk Wishes te bekijken. We waren rond 19.30 binnen en hebben daarom nog snel wat attracties meegepikt ( Pirates of the Carribean, Jungle Cruise en Big Thunder Mountain ). Daarna een plekje opgezocht om het vuurwerk te bekijken. We stonden op een brug in Frontierland, aan de zijkant van het kasteel. We hadden een perfect uitzicht op het kasteel en het vuurwerk, alleen niet tegelijkertijd. Een volgende keer toch maar in Mainstreet gaan staan.

Voor morgen staat Epcot op het programma, na hopelijk een wat langere nachtrust.

NY en Orlando, 19 mei 2004

Woensdag 19 mei, NY en Orlando

Vanmorgen zijn we rond 8.30 opgestaan. Het is onze laatste ochtend in NY want vanmiddag om 17.30 vliegen we naar Orlando.

Nadat we de koffers gepakt hadden hebben we deze bij de kofferservice afgegeven zodat we deze ochtend nog NY wat verder konden bekijken. Vincent wilde wel naar het Intrepid-museum maar dit ging pas om 10.00 uur open en wij moesten rond 13.00 al weer terug in het hotel zijn dus dit was niet echt de moeite. We zijn daarom naar het Grand Central Station gelopen, helaas zat het weer niet mee vanochtend, het regende de hele tijd. Het station is gigantisch groot en helemaal in een oude, klassieke stijl. Erg mooi om te zien. Daarna via Rockefeller Plaza ( waar in de winter de schaatsbaan ligt ) weer richting Broadway gelopen. Hier zijn we nog even het internetcafé ingeweest. Toen bedacht Vincent zich ineens dat hij zijn zwembroek niet eens had meegenomen. Daarom bij Macy’s een nieuwe zwembroek voor hem gekocht.

We hadden voor de terugweg een shuttle-service besproken. Eigenlijk zouden we om 13.40 meegaan maar toen we buiten kwamen stond het busje van 13.10 er nog. We zijn dus snel in deze gestapt. Volgens receptie zou rit 1,5 uur duren maar we deden er wel 2 uur over. We moesten nog langs een paar hotels en toen werden we naar Grand Central Station gebracht waar we over moesten stappen op de bussen naar JFK of La Guardia. Er stonden al best wat mensen te wachten en het regende ook nog steeds. Toen er een bus voor JFK aankwam was het meteen dringen. Gelukkig stonden onze koffers al snel in het ruim en konden we nog net mee ( er zaten namelijk al best veel mensen in de bus ). Rond 15.30 kwamen we op het vliegveld aan waar we netjes bij terminal 3 van Delta werden afgezet.

Hier nog snel even wat gegeten en toen zijn we richting de gate gelopen. We vlogen met Song ( een dochter van Delta ). Het was een mooi vliegtuig met allemaal een eigen tv-scherm. Hierop kon je een kwis spelen, diverse tv-zenders bekijken, muziek luisteren of een film kijken ( dit laatste tegen betaling ). Ze draaiden o.a. The Calendar Girls dus hier had ik wel zin in. Ik had echter mijn reistabletjes in de koffer zitten dus deze niet ingenomen. Ik voelde me dan ook niet helemaal happy bij het kijken naar het tv-scherm. Het middenstuk van de film heb ik daarom ook niet gezien, ik had namelijk mijn ogen even dichtgedaan. Hierna ging het wel weer en nadat ze met wat te drinken langskwamen heb ik de rest van de film afgekeken.

Om 20.00 waren we geland op Orlando-airport. Dit is echt een geweldig vliegveld om te zien, heel ruim, mooie aankleding, palmbomen. Echt een heel verschil met het oude JFK. We hadden redelijk snel de bagage en ook het halen van de auto was een makkie. Om 21.00 reden we dan ook weg met onze blauwe Ion Saturn ( of andersom ). Gelukkig hadden we gisteren de route-beschrijving naar het hotel nog opgezocht dus we hadden het hotel zo gevonden. Snel ingechekt en naar onze kamers gegaan. Het Comfort Inn Lake Buena Vista heeft meteen een goede indruk gemaakt. We hebben een mooie kamer met een koelkast, magnetron, koffiezetapparaat, strijkijzer en het ziet er erg goed verzorgt en gezellig uit. We komen de komende 5 nachten hier wel door.

Net nog even snel een douche genomen en na het tikken van dit verslag snel naar bed toe, zo’n dag van reizen is toch wel weer vermoeiend. Hopen dat ik niet net zoals de afgelopen dagen al om 5.30 wakker wordt maar dat merken we vanzelf/

NY, 18 mei 2004

Dinsdag 18 mei

Vandaag zijn we de uptown-loop gaan doen met de bus. Hierbij kom je dus langs o.a. Central Park, Harlem en de ‘museum-mile. Deze wordt zo genoemd omdat hierlangs de meeste musea staan o.a. het Guggenheimmuseum. Wij hebben geen musea bezocht maar een lekker ontbijt/lunch gekocht en deze op een bank in Central Park opgegeten.

Central Park is echt geweldig, een heel bos/park midden in de stad. We hebben in dit park ontzettend veel vogels en eekhoorntjes gezien. De eekhoorntjes kwamen best dicht naar je toe als je ze wat te eten gaf. Vincent heeft er dan ook verschillende op de foto vastgelegd.

In Central Park zijn ook verschillende meren en vijvers, bij sommige kon je ook een bootje huren. Wij hebben een wandeling gemaakt door het park en kwamen o.a. een beeld van Alice in Wonderland tegen.

Na deze wandeling zijn we weer op de bus gestapt. We gingen op weg naar het Empire State Building en we moesten hiervoor op Times Square van bus wisselen. Helaas kwam er toen een korte maar heftige regenbui waardoor we een stuk beneden in de bus hebben gezeten. Ze deelden overigens wel regencapes uit maar aangezien we dit stuk van de route al gezien hadden bleven we beneden zitten.

Bij het ESB moesten we kaartjes kopen. Gelukkig was het niet zo druk, maar ze waren wel voorbereid op lange wachtrijen..wij waren in ieder geval blij dat wij daar niet hoefden te wachten. De rit met de lift omhoog viel mee, ik had verwacht veel meer de snelheid van de lift te voelen.

Bovenop was het erg lekker, een lekker windje maar toch warm. Het was niet zo’n heel helder weer ( zicht ongeveer 2 mile ) maar je kon Manhattan goed zien liggen, ook New Yersey en Brooklyn waren goed te zien. Bovenop had ik geen last van hoogtevrees, durfde goed naar beneden te kijken, ze hadden dan ook een hoge stenen muur als afscheiding waar je overheen moest kijken, beter dan een of ander ijzeren hekje.

Na dit bezoek zijn we teruggegaan naar het hotel, van al dat lopen wordt je toch wel moe daarom maar even een siesta gehouden. Tegen half zeven zijn we naar het warenhuis Macy’s gelopen wat een blok van ons hotel ligt.

Als je al eens een groot warenhuis hebt gezien…dit is pas echt groot, er waren in totaal 9 verdiepingen maar zo enorm groot, het is bijna niet voor te stellen. Er was bijvoorbeeld een halve etage met alleen maar herenoverhemden, een halve etage met alleen maar make-up. Er stonden ook heel veel dames die aanboden om je op te maken, ik heb hier maar geen gebruik van gemaakt. Vincent zei al : is het wel een compliment als ze je vragen ?

Toen hebben we bij een pizzeria langs het hotel een pizza-punt gegeten. We dachten : we beginnen met een punt en dan halen we er straks een bij maar dit was helemaal niet nodig. Met wat salade was het een hele maaltijd geworden dus we hielden het maar bij eentje.

Toen zijn we nog even naar 42nd street gelopen. Hier zit namelijk een easy-internetcafé want we moesten het adres van ons hotel nog opzoeken. Ik heb wel het reserveringsbewijs meegenomen maar daar stond geen adres op. Ook maar even een routebeschrijving erbij gezocht zodat dit morgenavond geen probleem moet zijn.
Verder nog even een berichtje naar ons mam gestuurd dat alles goed met ons is. Voor 1 dollar hebben we toch bijna een half uur kunnen internetten. Er werd ook veel gebruik van gemaakt.

Daarna nog even bij de K-mart binnengelopen en toen naar het hotel waar ik dit verslag even heb bijgewerkt.

NY, 17 mei 2004

Maandag 17 mei

Vanmorgen om half acht de wekker gezet, je wil toch zoveel mogelijk je dagen in NY benutten. Na ons gewassen en aangekleed te hebben zijn we naar ticketoffice van Grayline gelopen. Omdat we maar 2 dagen in NY zijn besloten we gebruik te gaan maken van de hop-on/hop off bus. Hiermee kom je langs alle bezienswaardigheden.

We begonnen met de downtown-loop. We kwamen langs het Empire-statebuilding ( het was erg bewolkt dus hier willen we later op gaan ), het flatironbuilding etc. In Chinatown uitgestapt en vervolgens verder naar beneden gelopen. Bij een deli rond 10.30 nog ‘ontbeten’ waarna we vlakbij de voormalige twintowers waren gekomen. In dit gebied wordt momenteel hard aan de opbouw gewerkt maar je kan aan de gebouwen eromheen zien wat voor schade er is. Ook komen de beelden van september eleventh weer naar boven…het is bijna niet voor te stellen.

Vervolgens met de gratis Staten Island Ferry op- en neer gevaren. Hierbij kom je vlak langs het vrijheidsbeeld en heb je een mooi uitzicht over Manhattan.

Hierna hebben we met de bus de Brooklyn-loop gedaan. In zo’n 2 uur tijd krijg je een rondrit door Brooklynn. Deze wijk is niet te vergelijken met Manhattan, er zijn veel minder hoge gebouwen, straten met veel bomen etc. Na 2 uur waren we wel blij dat we weer bij het eindpunt op Times Square waren. Op Times Square hebben we de grote Toys’r Us bezocht met daar binnenin een Barbie-wereld, een levensgrote dinosaurus en een reuzenrad. Dan stelt die in Eindhoven helemaal niets voor.

Toen wilden we natuurlijk ook nog wel wat te eten, toch wel schrikken van die prijzen, meer dan $ 25 voor een simpel hoofdgerecht. Ik wist dat NY duur was maar dat heb ik er toch niet voor over. Uiteindelijk een echte Amerikaanse hamburgertent gevonden waar we een lekkere dikke hamburger met friet hebben gegeten.

’s Avonds hebben we een boottocht gemaakt om de zuidpunt van Manhattan. Het was helaas wel wat mistig dus we konden het Empire State Building helaas niet zien. Toch was het wel een leuk tochtje.

NY, 16 mei 2004

Zondag 16 mei

Gisteravond hebben we samen de koffers ingepakt, dit was eigenlijk zo gebeurd. Het paste allemaal in 2 koffers, dit is wel zo gemakkelijk met het dragen van de bagage. Na alle verhalen op het Forum hebben we maar een lege sporttas meegenomen…blijkbaar neem je meer mee terug dan waar je mee gekomen bent.

Zondag om 5.30 ging de wekker. Even snel wassen en aankleden, de laatste spulletjes in de koffer gedaan en we waren klaar voor vertrek. Omdat het nogal vroeg was nog wat krentebollen gesmeerd voor in de auto. Papa en mama zouden ons naar Schiphol brengen en zij waren rond 6.15 bij ons. Nog even snel de planten water gegeven en toen konden we om 6.30 vertrekken. Het was lekker rustig op de weg dus tegen 7.30 waren we op Schiphol. Daar hebben we de auto geparkeerd en gingen we op zoek naar de Delta-balie. De terugvlucht van Orlando naar JFK was omgenummerd en dit moesten we even laten aanpassen op het ticket. Dit was in no-time gepiept.

Bij de incheckbalies was het rond 8.00 nog niet druk. Wij werden wel uitgekozen voor een koffercontrole maar dit ging lekker vlot. Ingecheckt en toen zijn we met z’n allen naar het panorameterras gelopen. Dit was een stuk groter worden ten opzichte van de laatste keer dat we op Schiphol waren. Daarna lekker koffie gedronken, pap een stuk gebak, Vincent een broodje brie en ikzelf een kaneelbroodje.

We konden vanaf 10.00 boarden dus we zijn rond 9.00 uur door de paspoortcontrole gegaan na eerst afscheid genomen te hebben van pap en mam. Even wat rond gekeken bij de taxfree shops maar we hadden niet echt iets nodig. Daarom maar even wat wezen drinken en een oud krantje zitten lezen. Iets na tienen kwamen we bij de gate. Daar werd de handbagage door de scan gehaald en werd iedereen ondervraagd, zo van : wat gaan jullie daar doen, hoe lang blijven jullie, nemen jullie nog iets mee voor bekenden etc. etc.

Toen we zaten te wachten kregen we eerst de mededeling dat het boarden nog een half uur, en later nog een uur zou duren. Uiteindelijk konden we om 11.30 het vliegtuig in. Hier hoorden we dat vanaf 8.15 het computersysteem was uitgevallen en dat ze dus iedereen handmatig moesten inchecken. De meeste mensen hadden wel 2 uur bij de incheckbalie gestaan waarna ze meteen door moesten naar de gate.

Door dit handmatige werk duurde het even voor al het papierwerk in orde was ( check, dubbelcheck ) maar tegen 13.30 gingen we dan toch vertrekken…dachten we.
Toen we bijna bij de startbaan waren kwam de piloot met de mededeling dat we weer terug naar de gate moesten : we hadden bagage bij terwijl diegene niet aan boord was. Hadden ze maar een driedubbele check gedaan want hierdoor konden we uiteindelijk pas om 14.30 de lucht in ( dus 3,5 uur vertraging in totaal, waarvan we dus zo’n 3 uur in het vliegtuig hadden gezeten ).

De vlucht ging verder perfect, lekker eten en een leuke film. Ik zag best wel op tegen zo’n lange vlucht maar achteraf was dit nergens voor nodig. Om 16.30 lokale tijd waren we dan eindelijk geland op JFK. Hier moesten we door de Immigrations, er stond een behoorlijke rij maar daar er niet zoveel Amerikanen waren mochten we in die rij aansluiten waardoor we snel aan de beurt waren. Ook hier weer de vragen, wat kom je doen, hoe lang blijf je.
In de rij hadden we kennis gemaakt met Kees en zijn vriendin, zij verbleven ook in Pennsylvania-hotel dus we spraken af om samen een taxi te delen.
Na een rit van een klein uurtje kwamen we rond 18.20 aan bij ons hotel. Hier snel ingecheckt want we hadden kaartjes voor de Lion King gereserveerd die al om 18.30 begon. De koffers naar boven gebracht en meteen op weg naar het theater. We waren benieuwd of we tijdens de show naar binnen mochten of pas in pauze naar binnen konden maar toen we om 18.50 bij het theater kwamen ging men er direct voor zorgen dat we zo snel mogelijk op onze gereserveerde plaatsten kwamen. Ondanks het gehaast hebben we genoten van de musical. Het verhaal van de tekenfilm wordt gevolgd, veel humor erin er geweldige zangers. Ikzelf vond de kleine Nala en Simba geweldig, zo’n jonge kinderen en dan al zo’n grote rol.

Hierna sloeg toch wel de vermoeidheid toe ( het was inmiddels half vier ’s nachts Nederlandse tijd ) dus snel nog even wat gegeten en toen direct naar bed gegaan.